Tatar/okrasa z gęsiny, pasztet z gęsiny, wątróbka gęsia, gęsie pipki: żołądki i/lub faszerowane gęsie szyjki, kiełbasa i carpaccio z gęsiny, półgęsek, pierogi lub kanapki z gęsiną oraz inne przekąski z gęsiny (na ciepło lub na zimno) można zgłosić w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Przekąski z gąski 2025”. Zgłoszenia przyjmowane są do 28 października, a wielki finał zaplanowano na 4 listopada w restauracji Dworu Skrzynki (gm. Stęszew, powiat poznański).
Uczestnikami mogą być:
- Restauracje z Wielkopolski,
- Producenci i przetwórcy żywności oraz inne obiekty gastronomiczne z całego kraju, w tym szczególnie z terenu Wielkopolskim i powiatu poznańskiego,
- Koła Gospodyń Wiejskich z Wielkopolski.
Na laureatów konkursu czekają nagrody finansowe GRAND PRIX w wysokości 750 zł w dwóch kategoriach: restauracje i KGW oraz 500 zł w kategorii: producenci i przetwórcy. Ponadto przyznane zostaną w każdej kategorii I, II, III miejsca i wyróżnienia. Nagrody finansowe ufundował organizator, Instytut Skrzynki.
Na laureatów z powiatu poznańskiego czekają dodatkowo Certyfikaty za Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025.
Jak wziąć udział w konkursie? Czytaj więcej: https://instytutskrzynki.pl/.../przekaski-z-gaski-2025-4.../
Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Serdecznie zapraszamy!