Przejdź do treści
    • Dostępność

Zaproszenie do udziału w Regionalnym Konkursie Kulinarnym - Smak Pyry 2025

Wielkopolska pyrą stoi! Pyra z gzikiem, szare kluchy, szagówki, ślepe ryby, plyndze czy bambrzok – to tylko część tradycyjnych dań ziemniaczanych, które mogą wziąć udział w konkursie kulinarnym „Smak Pyry 2025”.
 
Kiedy? Niedziela, 5 października 2025 r.
Gdzie? Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie – podczas imprezy plenerowej „Poznańska Pyra”
 
Na zwycięzców czekają nagrody finansowe o łącznej wartości 2000 zł ufundowane przez Instytut Skrzynki, a także upominki od Powiatu Poznańskiego i Muzeum Narodowego w Szreniawie.
Dodatkowo - dania z powiatu poznańskiego mogą dodatkowo zdobyć Certyfikat „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025”.
 
Kto może wziąć udział?
• koła gospodyń wiejskich
• producenci, przetwórcy, gospodarstwa agroturystyczne
• restauracje i zakłady gastronomiczne
• uczniowie szkół gastronomicznych z całej Wielkopolski
 
Zgłoszenia przyjmowane są do 3 października drogą mailową.
Dania konkursowe wraz z formularzem należy dostarczyć do Muzeum 5 października w godz. 10:00–12:00.
Wręczenie nagród odbędzie się tego samego dnia około godz. 16:00 na głównej scenie.
 
Formularz zgłoszeniowy i regulamin dostępne są na stronie Instytutu Skrzynki w zakładce Projekty i konkursy.
 
Organizatorzy: Instytut Skrzynki oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
Partnerzy: Powiat Poznański, KOWR OT Poznań, Slow Food Wielkopolska, Polska Akademia Smaku, Culinary Heritage Europe, PLOT, LGD „Źródło”, Poznańskie Muzeum Pyry.
Patronat honorowy: Jan Grabkowski – Starosta Poznański
 
„Poznańska Pyra” to nie tylko konkurs! To także wykopki, pokazy sprzętu, kulinaria, warsztaty i zabawy dla całej rodziny. Zapraszamy do wspólnego świętowania tradycji i smaku wielkopolskiej pyry!

549663957_1088237363522224_7123845494637486074_n.jpg [1080x1350]

Opublikowano: 18-09-2025

Kategoria: Ogłoszenia

Wyświetleń: 28