![472789036_905898468422782_4554629866320247363_n.jpg [1920x1278]](https://cms-v1-files.idcom-jst.pl/sites/873/wiadomosci/234107/fotos/orign/472789036_905898468422782_4554629866320247363_n.jpg)
Samorządowa instytucja kultury – Instytut Skrzynki zaprasza Koła Gospodyń Wiejskich z Wielkopolski do uczestnictwa w Konkursie kulinarnym "Przekąski karnawałowe 2025" !
*
Tatar, zimne nóżki (galart), bigos oraz inne tradycyjne przekąski serwowane podczas karnawału (na ciepło lub na zimno) mogą zgłaszać w wielkopolskie restauracje i koła gospodyń wiejskich w konkursie kulinarnym „Przekąski karnawałowe 2025”.
Uczestnicy walczą o nagrody Grand Prix w dwóch kategoriach w wysokości 750 złotych. Zgłoszenia przyjmowane są do 2 lutego 2024 r.
Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać wypełniony i podpisany formularz zgłoszeniowy (zgłoszenia muszą zawierać szczegółowy opis składników i sposobu przygotowania dań konkursowych) na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie organizatora, tj. Instytutu Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego: https://tiny.pl/30-css1v
W dniu 4 lutego sekretarz konkursu oraz członkowie kapituły sprawdzą przesłane karty zgłoszeń pod względem zgodności z regulaminem oraz ocenią merytoryczną zawartość tych zgłoszeń i dokonają ostatecznego wyboru uczestników finału konkursu.
Najpóźniej w dniu 7 lutego zgłaszający otrzymają od organizatora informację o zakwalifikowaniu się do konkursu lub nie oraz zaproszenie do udziału w finale. W dniu finału konkursu, tj. 10 lutego 2025 r. oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi produktami należy dostarczyć w godz. 10.30 – 12.00 do miejsca odbywania się konkursu tj. Dworu w Skrzynkach, pl. Parkowy 1 (gm. Stęszew, powiat poznański).
Przekąski/potrawy należy dostarczyć i przygotować (*podać) do degustacji w takiej liczbie porcji degustacyjnych, aby możliwa była degustacja 7-osobowej kapituły.
Organizatorzy zapewniają stół i miejsce do przygotowania gotowych potraw dla osoby/osób (maksymalnie 2) dla każdego uczestnika konkursu. Do dyspozycji uczestników w miejscu odbywania się konkursu będzie dostępna płyta indukcyjna.
Kolejność oceniania zgłoszonych potraw będzie losowa. Losowanie kolejności odbędzie się o godz. 12.30. Ocena będzie miała charakter jawny. Każda ze zgłoszonych potraw oznaczona będzie nazwą zgłaszającego i numerem. Ocena przekąsek zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 13.00-15.00.