![do_konkuruds.jpg [767x291]](https://cms-v1-files.idcom-jst.pl/sites/873/wiadomosci/233743/fotos/orign/do_konkuruds.jpg)
Wielkopolska Izba Rolnicza ogłasza „Konkurs kulinarny na najlepszą potrawę wigilijną”. Konkurs ten skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń prowadzących działalność na terenach wiejskich województwa wielkopolskiego. Organizatorem konkursu jest Wielkopolska Izba Rolnicza, a partnerem Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW”, natomiast patronat medialny nad konkursem objęła Redakcja „Siewcy Wielkopolskiego”.
Konkurs opierać się będzie na przygotowaniu dokumentacji fotograficznej z procesu przygotowania potrawy, jej przepisu oraz opisie nawiązania do bożonarodzeniowych tradycji kulinarnych regionu. Ważne, aby potrawa była regionalna, zwyczajowo przygotowywana w okresie bożonarodzeniowym. Powinna być przyrządzona w sposób tradycyjny, z wykorzystaniem lokalnych produktów.
Istotą tego przedsięwzięcia jest dotarcie do oryginalnych przepisów, stanowiących przykład naszego dziedzictwa kulinarnego. Przesłany przez uczestników materiał zostanie oceniony przez Kapitułę Konkursu i na tej podstawie przyznana zastanie nagroda oraz wyróżnienia.
Konkurs będzie trwał od 02.12.2024 r. do 31.12.2024 r. Rozstrzygniecie konkursu odbędzie się do 10 stycznia 2025 r., za pośrednictwem strony internetowej Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Wręczenie nagród nastąpi po indywidualnym uzgodnieniu z laureatem. Każdy z uczestników otrzyma pamiątkowy dyplom.
Kartę zgłoszeniową wysyłamy na adres: wirwagr@wir.org.pl Szczegółowych informacji udziela biuro powiatowe WIR w Wągrowcu, tel. 694 426 291.