Smaki lata - to drożdżowe ciasto z sezonowymi owocami, młode ziemniaki z mizerią, orzeźwiające kompoty, czy aromatyczne warzywa i owoce zamknięte w słoikach.
Te i inne tradycyjne smaki, przechodzące z pokolenia na pokolenie, mają szansę na wyjątkowe wyróżnienie w ramach konkursu „Smaki na lato 2023”, organizowanego przez Instytut Skrzynki.
Uczestnikami konkursu mogą być koła gospodyń wiejskich oraz gospodarstwa agroturystyczne z całej Wielkopolski, a każdy z uczestniczących podmiotów/osób może zgłosić do konkursu maksymalnie 5 produktów, wypełniając osobny formularz zgłoszenia dla każdej z nich – formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie www.instytutskrzynki.pl.
Zgłoszenia konkursowe należy przesłać e-mailem na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl najpóźniej do dnia 6 lipca 2023 r. włącznie. W dniu konkursu tj. 9 lipca 2023 r. oryginały kart zgłoszenia, odręcznie podpisane, wraz ze zgłaszanymi produktami należy dostarczyć w godz. 10.30 – 12.00 do miejsca odbywania się konkursu tj. Pałacu Muzeum Narodowego w Szreniawie. Produkty należy dostarczyć i potrawy przygotować do degustacji w ilości co najmniej 5 porcji degustacyjnych (dla 5-7 osobowej kapituły), może być to w naczyniu zbiorczym, np. na półmisku, tacy, w wazie, w dzbanku.
- Chcemy wskazać na bogactwo smaków naszej regionalnej kuchni, ale przede wszystkim na wartość produktów lokalnych, które są bazą tych wyjątkowych potraw — poinformował Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki.
Uczestnicy konkursu mogą liczyć na atrakcyjne nagrody, w tym nagrody pieniężne ufundowane przez organizatora, vouchery na wybrane imprezy w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, upominki od Powiatu Poznańskiego oraz zestaw piw z rzemieślniczego Browaru Szreniawa. Dodatkowo przyznana zostanie specjalna nagroda „Z przeszłości dla przyszłości” za wykorzystanie zapomnianego surowca czy produktu.
Konkurs jest otwarty na szerokie spektrum propozycji: przekąski, wypieki, desery oraz napoje, które są dostępne w ofercie zgłaszających. Produkty, które zgłoszą uczestnicy, ocenią eksperci z dziedziny gastronomii, kultury i mediów.
Uczestnictwo w konkursie to szansa na promocję nie tylko dla uczestników, ale i dla całej Wielkopolski jako regionu z bogatym kulinarnym dziedzictwem.
Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 9 lipca 2023 r. podczas wydarzenia „Z wiejskiego stołu” w Muzeum Narodowym w Szreniawie.