Przejdź do treści
    • Dostępność

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów edycja XX

W dniu 7 sierpnia 2021 roku członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Morakowa reprezentowały powiat wągrowiecki oraz Gminę Gołańcz na Wojewódzkim finale XX edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki regionów", które odbyły się na terenie gminy Dobra, powiat turecki. Panie zgłosiły do konkursu 5 potraw w 4 kategoriach: Swojską golonkę oraz Galart - zimne nóżki w kategorii produktów mięsnych, Rogaliki pałuckie z wiśnią w kategorii ciast, Lekki ser pałucki w kategorii wyrobów mleczarskich oraz Farsz mięsny z kaczki w kategorii inne. Panie otrzymały 2 wyróżnienia - za Galart zimne nóżki oraz za Rogaliki pałuckie z wiśnią. Zgłoszono także dwa produkty do ogólnopolskiej nagrody Perła, z czego jeden z nich - Rybne klopsiki w zalewie octowej otrzymały nominacje do tej nagrody. Konkurs jest organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Urzędem Marszałkowskim województwa wielkopolskiego.

Opublikowano: 09-08-2021

Kategoria: Aktualności

Wyświetleń: 281